Microensenyament

Es tracta de mostrar com seran les activitats proposades a la seqüència didàctica. Com exercici d’escalfament, cada alumne del postgrau en presenta una, en una sessió prèvia a l’entrega de la SD.

La nostra és “Escrivim un conte”, en la qual s’aprofita el fet que el centre on s’imparteixen les classes, és social i hi ha altres activitats, com un concurs de contes. Per tant, decidim participar-hi amb la classe i per a això, treballem l’estructura, el vocabulari, les expressions i el gènere del conte. Narració i descripció.

La meva activitat és el treball de vocabulari, treball de memòria i comprensió d’una petita narració:

El circ ambulant

1. Vocabulari: En el text que treballarem després hi surten algunes paraules que potser no coneixeu. Mireu les definicions i relacioneu-les amb les imatges. Després ho comentem entre tots.

Envelat: construcció al aire liure, coberta i tancada amb teles, per a actes populars (circ, ball, exposicions,…)

Enlairar-se – 1. pujar cap amunt (al cel) 2. destacar 3. edificar

Circ – espectacle format per actuacions diverses (pallassos, acròbates, mags, ballarins, trapezistes, animals ensinistrats,…)

Ensinistrar – ensenyar (un animal o una persona) a comportar-se d’una manera determinada. Instruir, formar.

AmbulantQue va d’un lloc a l’altre sense aturar-se gaire temps en cap (pensem exemples: mercats, circs, tallers, exposicions,…)

          

2. La frase maleïda

Ara us repartirem uns fulls on hi trobareu paraules separades per un guió.

En aquest cas hi jugaran 6 persones i començarà el joc la que té el número 1, dient la primera paraula que veu escrita. A continuació, el número dos, repetirà la paraula que ha dit el/la company/a i hi afegirà la seva primera paraula. El tercer, repetirà les paraules escoltades (de l’1 i del 2) i hi afegirà la seva primera paraula. Així s’aniran afegint paraules al conte. En arribar al número 6, li tocarà de nou el torn al número 1, que afegirà la segona paraula del paper. I així, fins arribar al final, que en aquest cas, acabarà amb la darrera paraula del número 6.

1. Quan – cables – de – amunt – nova – els – impacients

2. acaba – de – terra – com – destinació – nens, – l’arribada

3. la – la – i – un – on – mirant – del

4. darrera – lona – l’envelat – globus – les – el – fabulós

5. funció, – es – s’enlaira – amb – nenes – cel, – circ

6. els – desenganxen – cel – una – i – esperen – ambulant

Solució: Quan acaba la darrera funció, els cables de la lona es desenganxen de terra i l’envelat s’enlaira cel amunt com un globus amb una nova destinació on les nenes i els nens, mirant al cel, esperen impacients l’arribada del fabulos circ ambulant.

3. Quines dificultats heu trobat en fer aquest exercici? El trobeu pràctic per treballar la memòria i la lògica de l’ordre de les paraules? Parlem-ne.