Proposta sociolingüística local

Aquest exercici de l’assignatura de Sociolingüística, tracta de proposar una activitat fora de l’aula, que tingui tots els elements exposats a la classe teòrica.

La meva proposta, consensuada amb els companys, és la de fer un “mercadet” d’objectes quotidians que es tenen per casa i no es fan servir i construir amb ells “poemes-objecte“.

Per explicar de què es tracta, res millor que els exemples que he trobat a la pàgina de l’IES Artalafrau:

This slideshow requires JavaScript.

Context:  

Casal cultural de Barberà del Vallès.

En aquest centre es fan activitats variades, entre elles ensenyament de català formatiu a persones adultes.

El nivell que tenim és un A2 i ens unirem als dos grups de B1, amb 20 alumnes de nacionalitats diverses (xinesa, marroquina, hondurenya, russa i catalana).

Hi ha 16 dones i 4 homes. Les edats oscil·len entre 34 i 67 anys. L’espai físic on es fan les classes és suficient, però poc atractiu. Sostre baix, una finestra petita (poca llum natural), cadires amb braç que ens permeten disposar-nos de formes diferents, projector i pissarra. No hi ha aire condicionat, només un ventilador. Els més grans no disposen de massa temps lliure i tenen compromisos familiars i demanen que es mantingui l’horari i la localització per fer les activitats extres.

Considerem que ens trobem al mig del tercer trimestre del curs i el temps meteorològic ens és favorable. El casal disposa d’un espai gran a l’entrada de l’edifici que queda delimitat per algunes baranes i reixes, de manera que si es fa una activitat a l’aire lliure en aquest lloc, la gent que passa pel carrer pot interaccionar, sense obstaculitzar l’accés al centre, ni l’activitat.

Justificació:

Els alumnes porten ja sis mesos de classe i estan preparats per posar en pràctica el seu vocabulari, l’expressió oral i la comprensió oral. La idea de muntar un mercadet per fer els poemes els fa il·lusió. Interactuaran amb altres persones del casal i potser algú que passant pel carrer tingui curiositat i entri a preguntar. Llavors se li haurà d’explicar en què consisteix el mercadet i que si vol participar, ha de crear un poema.

Treballaran el lèxic descriptiu, les expressions de preferència i interrogacions per demanar informació. A més a més, serà un temps d’esbarjo que els animarà i distraurà de la rutina. Gràcies a la multiculturalitat del grup, hi haurà objectes de diferents parts del món i permetran la interculturalitat entre els alumnes.

MERCADET D’INTERCANVI D’OBJECTES PER CREAR POEMES 

Idea: Fer un mercadet d’intercanvi d’objectes que la gent tenim per casa i no fem servir. Es demana que siguin petits i manejables, per exemple: una figureta decorativa, un porta-espelmes, uns estalvis de cuina, una llibreta, etc. Cadascú pot portar-ne fins a tres. Es treballarà en grups de quatre, (com a màxim tindran 12 objectes), i es fa extensiu a tres aules del centre.

Treball previ:

S’han de decorar les taules on s’exposaran les mercaderies i fer cartells amb el nom que cada grup hagi escollit. 

També s’ha de preparar un “photocall” senzill i alguns complements, amb material reciclable, per fer-se fotografies de record amb els poemes creats. Per tal de fer les coses bé, redactaran entre tots, treballant en grups primer, el full que hauran de firmar per a l’autorització de drets d’imatge.

Per últim, hauran de dissenyar un cartell publicitari.

Descripció:

Es tracta de treballar amb els objectes propis del grup o bé intentar intercanviar-los per altres de més interessants o que puguin lligar amb la idea o inspiració del poema. Per tant, han de passar per les altres taules, per torns, i decidir si volen canviar un dels seus objectes per algun altre.

Com que es farà al mateix centre, no hi haurà despeses de desplaçament.

El material necessari per decorar les taules i el photocall, es demana a la direcció del centre, tenint en compte que no és massa. Caldran retoladors de colors, pintura de colors, paper d’embalar, cartolines i el material per reciclar que es demanarà als alumnes.

Per a la creació del photocall es poden recollir botelles, plats i coberts de plàstic, tetrabrics, caixes, etc. Es pot aprofitar la data en què es faci una crida al reciclatge, des del casal.

Treball posterior:

Un cop hagin intercanviat les mercaderies, cadascun dels alumnes haurà de crear al menys dos poemes-objecte i escriure la/les frase/s que l’identifiquen en una cartolina. Llavors anirà a la secció del photocall i exposarà la seva composició. Si ell també vol sortir a la foto, primer haurà de firmar l’autorització de drets d’imatge.

Difusió:

Es crearan uns cartells, que faran també a classe com a treball previ i dels quals es faran fotocòpies en color per posar-lo per les sales i l’entrada del casal. També es farà difusió per les xarxes (twitter, instagram i facebook) i al blog del casal.

Disseny gràfic:

Imaginem que amb les idees dels alumnes ha quedat una cosa així:

MERCADET D'INTERCANVI

Pressupost:

Cartolines 30,00
Retoladors permanents de colors 26,35
Pintures acríliques de colors 32,24
Estovalles de colors 32,00
Paper d’embalatge 11,90
Cinta d’embalatge 7,25
Pegament 25,00
TOTAL

165,74

This slideshow requires JavaScript.

Patrocinadors:

Encara que sigui un acte intern, considerem que els professors de les altres cursos, hauran ajudat a patrocinar la idea, amb la qual cosa hi constaran com a col·laboradors i els servirà per publicitar les seves assignatures.

Preparació dels alumnes:

Treball previ
1. Inici de recolecta de material reciclable
2. Disseny del cartell
3. Organització dels grups (escollir nom)
4. Redacció del full d’autorització de drets d’imatge
5. Correcció col·lectiva 
6. Disseny i muntatge del photocall

Calendari
16 de maig (1-2)
23 de maig (3-4-5)
30 de maig (6)
9 de juny (mercadet)

Treball posterior
El següent dia de classe els alumnes expliquen com va anar l’experiència, i en mostrar les fotografies pujades al blog del casal, relaten què els va inspirar per crear els seus poemes.