Les bombetes i Tesla

No sé si recordareu una notícia sobre un espanyol que va dissenyar una bombeta de baix consum, Benito Muros. Això li va ocasionar fins i tot amenaces de mort.

Fins aquí podem arribar!

I la veritat és que al parc de bombers de Livermore, a Califòrnia, segueix brillant una longeva bombeta creada al segle XIX.

En comptes d’usar la creativitat per obtenir noves idees productives, els “sense escrúpols”, inventen la manera d’utilitzar el mateix material de mala qualitat, una vegada i una altra, per enriquir-se. I tots ho consentim.

Deixo aquí aquesta notícia, per reprendre-la en una altra ocasió.

En realitat volia parlar-vos d’una “llegenda” sobre Nikola Tesla. La història és que va ser un científic nascut en 1856 a Sèrbia. Des de petit va mostrar el seu talent per inventar i fabricar eines. En 1874 va obtenir una beca per estudiar a l’Escola Politècnica de Graz. Quan va perdre aquesta beca a l’any següent, va caure en els jocs d’atzar polint-se tots els diners dels estudis, amb la qual cosa va haver d’abandonar-los en tercer.tesla_colorado_adjusted_opt

Va assistir a conferències i ponències, però mai de forma oficial. Segons sembla era incapaç de seguir les regles estrictes de la seva època. Un altre “inadaptat”.

I com ens hem muntat una societat en la qual cal tenir un Títol oficial per a tot, ja llavors, no va tenir reconeixement de les seves capacitats encara que les demostrés treballant d’electricista a Budapest, on va realitzar moltes millores.

El seu caràcter taciturn (alguna cosa així com el que es comenta de Newton), no li va ajudar, encara que sóc capaç de comprendre que persones amb gran talent es tornin així perquè han de sentir-se molt soles, ja que els altres mortals no podem seguir els seus pensaments.

No obstant això va poder donar un gir a la seva vida quan va entrar en una companyia francesa de l’inventor nord-americà Thomas Alva Edison. Poc
tesla_sarony_opt-150x150 després es va traslladar a Nova York per treballar en una altra de les seves empreses, però va decidir dedicar-se pel seu compte a crear i inventar. Segons la “llegenda”, sembla que això va ser perquè Tesla afirmava que podria millorar els motors de Edison i est li va reptar al fet que ho fes a canvi d’una quantitat gens menyspreable de diners. Quan Tesla va ser a reclamar l’acordat, Edison només li va oferir pujar-li mínimament el sou, amb el que Nikola va decidir abandonar el treball.

Més endavant va dissenyar un nou tipus de motor basat en el corrent altern, els drets del com, van ser comprats per un altre inventor, George Westinghouse. Per això són coneguts els electrodoméstios Westinghous i els electrodomèstics Tesla, no existeixen.

Les cataractes del Niàgara tenen aquest motor de corrent altern en la seva central elèctrica.

Va patentar molts invents i molt variats. Alguna cosa així com un Leonardo da Vinci del segle XIX. Les seves idees van donar motiu a moltes millores, incluído un prototip d’avió amb enlairament vertical, abans que els germans Wright fessin el seu primer vol amb enlairament horitzontal.

El que va caracteritzar a Tesla, va anar la seva empecinamiento a aconseguir energia lliure i capaç de generar-se a distància, sense transmissors. Per a la seva època era una idea poc menys que impossible i poc profitosa per a les multinacionals. El mite i el misteri que envolta a aquest personatge solitari i hosco, és que era capaç d’usar l’energia còsmica i oferir-la de forma gratuíta.

Es creu que els seus invents, per aquells temps, tan revolucionaris, suposaven un cert peligro.ya sabem tots, que qualsevol creació, pot ser utilitzada per a la guerra. Així que per això o per diners, sembla que el seu treball va ser deliberadament apartat de la societat. D’aquí la seva semblança amb Benito Murs.

Quan es va crear el FBI, temps després de la mort del científic, van desaparèixer molts dels seus documents.

21626739508_4a8813e9bd_q_opt-125x150No cal dir que no hi ha res nou sota el sol. Els inventors, els científics, els descobridors,… van usant les idees dels seus antecessors. Així mateix Tesla va basar els seus invents en els coneixements aportats per professionals anteriors com Faraday, Lenz, Oersted, Hertz, Ampere, Volta, Joule, Henry, Coulomb, Kirchoff, i molts més.

Això no lleva mèrit al seu treball, sinó que corrobora que tots som necessaris i complementaris d’una manera o un altre. La xarxa neuronal s’estén més enllà dels nostres cervells.

Com uns altres grans personatges de la història, va morir en solitud i va anar un 6 de gener de 1943.

Encara que molta gent intenta desmentir la voluntat de Tesla d’oferir al món energia gratis, és una idea que es passeja per molts caparrons. Algunes d’aquests caparrons són molt joves i espanyoles. Qui digui que la joventut està perduda, pot replantejar-se aquest pensament (de vegades m’incloc!) amb la genialitat d’aquests tres andalusos que han inventat un artilugio que obté els electrons de les plantes i els utilitza per recarregar petits aparells elèctrics.

Rafael Rebollo, Pablo Vidarte i Javier Rodríguez (nanotecnologia), creadors de Bioo, que s’han unit a Àlex Codina (econòmiques) i Chantal (márqueting)

Seguirem parlant d’ells!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.